Yeni Doğanın Beslenmesi-Emzirme Tekniği

nne-sutu_429047cd-4e7b-4686-851a-4c1649e7711e_3_F83E5F9B-BB01-4C96-930C-DF815644F8DD

Bebeğin emzirilirken doğru pozisyonda tutulması göğüs ağrılarını önler ve yeterince beslenmeme olasılığını ortadan kaldırır. İlk haftalarda bebeği omuzunun ve kalçasının üstünde yan yatırıp yastıkla desteklerseniz (göğüs seviyesine çıkartarak) rahat emzirebilirsiniz. Sezaryenli anneler için futbol tutuşu rahat bir pozisyondur. Bebeğin başını elinizle tutup bacakları ve ayakları kol hizasının altında kalacak şekilde vücudunu kolunuzla destekleyin. Yastık kullanarak göğüs seviyesine getirin. Bazı anneler yatarak emzirmeyi rahat bulurlar. Anne ve bebek birbirlerine doğru yan yatarlar. Bebeğin sırtına yastık koyarak arkaya doğru düşmesini engeller, kolunuzla da destek olabilirsiniz.

Emzirmeden önce rahatça oturunuz, sırtınızı dik duruma getirmek için yastıklardan yararlanın. Unutmayın, emzirmek bir saat bile sürebilir. Bir kere emzirmeye alıştıktan sonra bunun en rahat hangi pozisyonda olduğunu kendinize göre ayarlayın.

Yeni doğan bebekte 10 gün kadar süren bir refleks, meme başını bulmayı sağlar. Meme başını çocuğunuzun yanağına sürerseniz, onun başını o tarafa çevirip memeyi ağzına aldığını göreceksiniz. Eğer bu refleks bebeğe yardımcı olmuyorsa, hafifçe meme ucunu sıkarak bir damla sütün gelmesini sağlayın ve bebeğin ağzı üzerine değdiriniz.

Çocuğunuz memeyi emmeye başladıktan sonra gerçekten uygun bir şekilde emip emmediğini kontrol ediniz. Bebek sadece meme ucunu emmemeli, çenesi ile hemen meme başı arkasındaki süt bezlerine baskı yaparak süt sağmalıdır. Bunun sonucunu şakak, kulaklarının ve çene kaslarının oynamasından anlayabilirsiniz. Bebeğin emmeye başlaması, annede depolanmış olan sütün birden salınmasını sağlayan bir refleksi uyarır. Bebeğin emmeye başlaması ile bir sıcaklık hissedebilirsiniz. Çoğu zaman anneler bunu hissetmezler. Emilmeyen memeden de süt akımı görülebilir. Bir meme ucu koruyucusu yardımı ile bu süt de biriktirilebilir. Ya da sütyen içersine konacak bir bez yardımı ile bulaşması önlenebilir.

Bebeğiniz yeterince emdikten sonra veya belli bir süre sadece meme ucunu emiyorsa, bebeği birdenbire memeden ayırmayın. Canınız yanabilir, çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle bebeğin yanağına hafifçe parmak ucunuz ile dokunursanız, bebeğin memeyi bıraktığını göreceksiniz. Şimdi 2 şey var yapacağınız. Bebeğin gazını çıkartmak ve meme bakımı.

Leave a Reply