Çocuğunuza Doğru ve Sağlıklı Oyuncak Seçimi

oyuncak41

Çocuklarımızın ruh ve beden sağlığı açısından, oyun ve oyuncak, çok önemli bir yer tutar. Bugün, bilimsel çalışmalar, çocukların zeka gelişimi konusunda ilk 3 yaştaki gelişmenin önemini vurgulamaktadırlar. Oyuncaklar, sadece çocukları oyalamazlar, aynı zamanda zihinsel fonksiyonlarını da geliştirirler. Kişilik gelişiminde ve oluşumunda da önemli yer tutarlar. Çocuklar, oyuncakları ile oynarlarken problemleri çözmesini öğrenirler, kendi bedenlerini daha iyi tanırlar, yaratıcılıkları gelişir ve liderlik yeteneklerini kazanırlar. Çocuklar, sahip oldukları sınırsız enerji ve hayal gücünü, uygun oyuncaklar ile birleştirdiklerinde, gelişimleri duraksamayan bir eylem olarak sürer.

Kısaca oyuncaklar için, çocuğun geleceğine yapılan yatırımlardır, demek gerekir. Peki, bir oyuncak alırken nelere dikkat edilmelidir.

Öncelikle, konunun uzmanlarınca önerilmiş ve hangi yaş gurupları için uygun olduğu belirlenmiş oyuncaklar tercih edilmelidir. Küçük boyuttaki, plastik düğmeleri olan, yerinden kolayca kopabilecek; göz, tekerlek veya benzeri parçaları olan oyuncaklar, kolayca yutulabileceklerinden belli bir yaş gurubu öncesinde tehlike yaratabilirler. Balonlar da bazı durumlarda tehlikeli olabilirler. Patlak balon parçaları veya şişmemiş balon parçaları, şişirme taklidi yapan çocukların solunum yollarına kaçabilir.

Oyuncakların yüzeyleri düzgün, kolay temizlenebilir olmalıdır. Oyuncaklar kesici, kırılgan ve batıcı bir özellik taşımamalıdır. Oyuncakların yüzeyleri, çocuklar için zararlı kimyasal maddeler ile kaplı olmamalıdır. Çocuklarımız günün büyük bir kısmında oyuncakları ile oynarlar. Yüzeylerindeki kimyasal maddeler (vernikler, boyalar, kaplamalar…) az miktarlarda da olsa, uzun süre maruz kalındığından zararlı olabilirler. Bu nedenle, çocuklar için zararlı kimyasal madde içermediği belgeli oyuncakları seçmek önem taşır. Oyuncaklar, boyun ve ayaklara dolanabilecek ip ya da benzeri parçaları içermemelidir. Daha büyük çocukların oyuncaklarında da 20 cm.’den uzun ip ve kayış bulunmamalıdır. Oyuncaklar, çocukların işitme fonksiyonlarını bozacak karakterde ses ve gürültü üretmemelidirler. Çocuklarınıza uygun bir oyun yeri sağlayınız ve oyuncakların, oyunların, yaratabileceği sorunlar hakkında bilgili ve hazırlıklı olunuz. Oyuncakları, açık raflarda saklayın. Kapaklı ve kilitli, sandık tipli yerlerde saklamayınız. Çocuklar bu kutu ve sandıklara girebilir ve içinde kalabilirler. Aldığınız oyuncakların üzerini örten naylon veya plastik ambalaj maddelerini, çocuğunuzdan uzak tutun. Bu tür malzemeler, yüz bölgesini örterek solunumu imkansız hale getirebilirler. Asla, bir oyuncak olarak çocuklara verilmemelidir. Özellikle 3 yaş altındaki çocuklara alacağınız oyuncaklarda, yanmazlık ve yıkanabilir olma özelliğini taşımalarını arayınız. Elektirikli oyuncaklar ciddi riskler taşırlar. Büyüklerin olmadığı zamanlarda, çocuklara oynatılmamalıdır. Çocuğunuza bir oyuncak alırken, çocuğunuzun yaşı ve ilgi duyduğu konuları göz önünde bulundurun. İyi bir etiket okuyucusu olun.

Leave a Reply