YÜRÜTEÇ

YRTE_1~1

Oldukça masum görünmesine rağmen bugün dünyada bebek yaralanmalarına en çok sebep olan şey yürüteçlerdir. Sadece Amerika’da yılda 25.000 yaralanma bunların içinde kafatası yaralanmaları da dahil olmak üzere yütüteçler yüzünden olmaktadır.    Yürüteç kazaları genelde merdivenden yuvarlanma şeklinde olmaktadır. Üstelik bu kazaların çoğunda bebeğin yanında ebeveyn de bulunmaktadır. Yani kazalar o kadar ani ve beklenmedik oluyor ki müdahale etmek mümkün olamıyor. Yürüteç kazalarını önlemek için üretici firmalar pek çok koruyucu önlem geliştirmekte ancak bunlar genelde yeterli olmuyor. Bazı yürüteçler standart kapı kadar geniş yapılıyor ve bu şekilde merdiven kazaları önlenebiliyor. Bazı yürüteçlerde tek tekerlek havaya kalktığında fren mekanizması çalışmaya başlıyor. Ancak yine de en güvenilir yürüteçler tekerleksiz sabit olanlar. Bebek etrafında dönebiliyor ama hareket edemiyor.

Yürüteç kazaları yalnızca merdinvenden düşme şeklinde olmuyor. Normal olarak hareketli olması beklenmeyen bir bebek bu araç sayesinde her yere ulaşabiliyor. Bu da yanmalar, çizilen parmaklar, zehirlenmeler gibi kazalarla sonuçlanabiliyor.

Ayrıca sanılanın aksine yürütecin yürümeyi hızlandırdığını düşünen ebeveynler yanılıyor. Yapılan bir kaç araştırma bunun doğru olmadığını kanıtlamaktadır. Aslında yürüteç yanlış yürüme alışkanlıkları kazandırabiliyor. Yürüteçler yanlış kasların yanlış zamanda güçlenmesine sebep oluyor. Yürüteç kullanan bir bebeğin alt bacak kasları güçlenirken yürümek için gerekli olan üst bacak kasları ve kalça kasları zayıf kalıyor. Bu sebeple yürüteç aslında yürümeyi engelliyor.

Üstelik yürüteçler bebeğe geçmesi gereken bazı önemli basamakları atlatarak erken bir hareket özgürlüğü sağlıyor. Emekleme, sürünme, yuvarlanma, ayağa kalkma, tırmanma gibi aşamalar bebeğin kaslarını güçlendirmesini ve kaslarını koordine etmesini öğrenmesini sağlıyor. Bu sebeple doktorlar yürüteçi asla tavsiye etmiyor bebeğin emeklemeye teşvik edilmesini öneriyorlar.

Eğer yürüteç almaya hala kararlıysanız:

Merdiven başlarına açılan kapıları kapalı tutunuz. Bebeğinizi her zaman gözlem altında tutunuz. Bebeğinizi sıcak yüzeylerden ve sıcak sıvılar içeren kaplardan uzak tutunuz. Ortalıkta takılabileceği kablo gibi şeyleri bırakmayınız. Bebeğinizi tuvaletten, yüzme havuzundan ya da su dolu her hangi bir şeyden uzak tutunuz.

Leave a Reply