Çocuklarda Kalpte Üfürüm

OCUKLA~1

“Doktorum bebeğimin kalbinde üfürüm olduğunu, ama önemli olmadığını söylüyor. Yine de ürkütücü.”

Kalp sözcüğü ne zaman bir teşhisin içinde geçerse ürkütücüdür. Ne de olsa kalp yaşamı devam ettiren bir organdır, herhangi bir bozukluk ihtimali korkutucudur, özellikle de daha yaşama yeni başlayan bir bebeğin anne-babası için. Ancak bir kalp üfürümü söz konusu olduğunda, vakaların çok büyük bir kısmında gerçekten de üzülecek bir şey yoktur.

Doktor bebeğinizin kalbinde üfürüm olduğunu söylediği zaman, bu, muayene sırasında kanın kalp içinde akarken oluşturduğu türbülanstan kaynaklanan anormal sesler duyduğu anlamına gelir. Doktor ne tür bir anormalliğin üfürüme yol açtığını, seslerin yüksekliğine (zorlukla duyulabildiği gibi normal kalp seslerini örtebilecek şiddette de olabilir), duyuldukları noktaya, tipine (müzikal ya da titreşimli, titreşen yayın çıkardığına benzer bir ses, ya da yuvarlanma sesi gibi) dayanarak çoğu kez söyleyebilir.

Genellikle muhtemelen sizin bebeğinizde olduğu gibi üfürüm gelişmekte olan kalbin düzensiz şeklinden kaynaklanmaktadır. Bu tür bir üfürüm “masum” ya da “fonksiyonel” olarak adlandırılır ve çoğu kez doktorunuzun stetoskop ile yaptığı basit bir incelemeyle teşhis edilebilir. İleri testlere, tedaviye ya da aktivite kısıtlamasına gerek yoktur. Üfürümün duyulduğu bebeğinizin sağlık kayıtlarında yer alacaktır, böylece daha sonraki tarihlerde bebeğinizi muayene eden doktorlar böyle bir üfürümün hep olduğunu bilecektir. Sıklıkla kalp gelişimini bütünüyle tamamladığında üfürüm de kaybolur.

Ancak takip altına alınması gereken kalp üfürümleri de vardır. Bazıları kendiliğinden iyileşir, ancak bazıları da tıbbi ya da cerrahi tedavi gerektirebilir ve daha da kötüleşebilir. Eğer bebeğinizdeki üfürüm bir problem ise, doktorunuz bunu size söyleyecek ve tedavi önerecektir. Birçok durumda üfürümleri olan çocuklar normal aktivitelerini sürdürebilirler – ve sürdürmelidirler- . Bunun istisnası iyi gelişmeyen, ya da egzersiz sırasında nefesi daralan veya moraran çocuklardır.

Kim ne derse desin endişeniz devam ediyorsa, bebeğin doktoruna üfürümün tipinin tam olarak ne olduğunu ve şimdi ya da ileride problemlere yol açıp açmayacağını sorabilirsiniz. Eğer aldığınız cevaplar tatminkâr değilse konsültasyon için bebeğinizin bir çocuk kardiyologuna sevk edilmesini isteyebilirsiniz

Leave a Reply